Ostoskori on tyhjä

Blogi - Hiilineutraali viesti lentoon

Hiilineutraali viesti lentoon
25.02.2016 | Miika Haavisto

1. Hiilijalanjälki on tarkka pohjatieto

Voi vaan kuvitella muuttujien määrää, kun painotalon joka ikinen asia on tarkasti laskettu. Tämä hiilijalanjälkilaskenta lisäksi sertifioidaan vuosittain.

Painokone käyttää toimiessaan tietyn määrän energiaa aikayksikköä kohden. Hiilijalanjäljen jäljille päästäkseen on tiedettävä tarkalleen, millaisella hiilidioksidikuormalla kyseinen energia on tuotettu. Miten parhaillaan koneessa oleva paperi tai värit on valmistettu?

Kirjapainon omien energiaa käyttävien toimintojen lisäksi lasketaan muun muassa raaka-aineiden ja materiaalien tuotannon sekä painotöiden logistiikan aiheuttama hiilidioksidimäärä – yhtälöön lisätään jopa työntekijöiden työmatkat.

Tämä tarjoaa ensimmäistä kertaa painotalon ja asiakkaan välille aidon neuvottelutilanteen, jossa painotuotteen ympäristökuormasta ei oleteta yhtään mitään. Se tiedetään.

 

2. Päästöjen vähentämisellä oikeaan suuntaan

Kohti hiilineutraalia painotuotetta astutaan, kun kirjapaino vähentää valmistuksen hiilidioksidipäästöjä omilla toimillaan ja ohjaa asiakkaitaan esimerkiksi paperivalinnoissa.

Laskennan avulla painotalo voi simuloida asiakkaalleen, miten paperin vaihtaminen toiseen pienentää painotuotteen päästöjä. Noin 80 prosenttia ympäristövalinnoista tuottaa myös kustannussäästöjä. Se on loogista. Jos paperin tuotantoon kulutetaan vähemmän energiaa, se maksaa vähemmän. Sujuvampi logistiikka vie vähemmän aikaa ja maksaa vähemmän.

Kirjapainon väki tietää toki jo ennestään, miten syntyy mahdollisimman hyvin ilmastoa kohteleva painotuote ja miten esimerkiksi painojätteen kierrättäminen parhaiten toimii. Laskennan avulla painotalo voi paitsi vertailla aikaisempien vuosien hiilijalanjälkiä toisiinsa myös löytää toiminnastaan lisää kehityskohteita.

 

3. Hiilineutraalius tasaa tilit ilmaston kanssa

Jäljelle jäävät päästöt lasketaan sertifioidulla laskurilla ja kompensoidaan täysimääräisesti ostamalla Gold Standard -sertifioidusta hankkeista niin kutsuttuja päästövähenemiä.

Tällöin rahoitetaan esimerkiksi Euroopan tuulivoimahankkeita, jolla korvataan energian kivihiilituotantoa. Ostamasi hiilidioksidikuorman vähenemä on yhtä suuri kuin painotuotteesi aiheuttama hiilidioksidikuorman lisäys. Näin saat käsiisi ympäristön kannalta täysin hiilineutraalin painotuoteen.

Painotuotteen kompensointi on keskimäärin yksi prosentti painotuotteen hinnasta. Vastoin yleistä käsitystä painotyö rasittaa ympäristöä hyvinkin vähän. Esimerkiksi sanomalehti vapauttaa 20 prosenttia vähemmän hiiltä ilmakehään kuin uutisten katseleminen internetissä puolen tunnin ajan.

Hiilineutraalin painotuotteen aikaan saaminen vaatii hyvin pientä rahallista kompensaatiota, jolla on kohdealueellaan valtava merkitys.